aile

Şeker Hangi Tarım Ürünlerinden Ve Nasıl Üretilir

Bu konu aile tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
aile
aile
Bağımlı
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 4612
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 8:02

Şeker Hangi Tarım Ürünlerinden Ve Nasıl Üretilir

Kayıtsız Üye
şeker hangi tarım ürünlerinden ve nasıl üretilir kısaca


Cevap: Şeker Hangi Tarım Ürünlerinden Ve Nasıl Üretilir

Deli Sevdam
Şeker Hangi Tarım Ürünlerinden Ve Nasıl Üretilir

Şeker :şeker kamışı ve şeker pancarından üretilir.

PANCARIN YIKANMASI

– Pancarların üzerinde kalan son çamurların temizlenmesi yıkanma teknesinde gerçekleşir.

PANCARLARIN KESİLMESİ

– Pancar kesme makinelerinde pancarlar 4-8 mm. kalınlığında ve 10 cm. uzunluğunda kıyımlara dönüşür.

ŞERBET ÜRETİMİ

Kıyımlardan şerbet üreten sisteme diffüzör denir.
Diffüzörün bir ucundan kıyım girerken diğer ucundan su girer.
Sonuçta şekerce zenginleşen kıyımlar ham şerbet olarak işletmeye alınır.
Şekeri alınan kıyımlar diffüzörden posa olarak çıkarlar.
Şekeri azalmış kıyımlar ise diffüzörlerden sulu pancar posası olarak çıkarılır.
Sulu posa preslerde sıkılarak, hayvan yemi olarak kullanılacak hale gelir.
Kıyımlardan şekerin alınması 70 derece sıcaklıkta ve 1 saatlik bir zamanda gerçekleşir.

ŞERBET ARITIM

İşletmeye alınan ham şerbet içinde şeker dışında bazı maddelerde bulunmaktadır.
Şerbet bünyesinde bulunan şeker dışı maddelerden kurtarılmak için, şerbet arıtım istasyonlarında bir dizi işleme tabi tutulur.
Bu işlemlere şerbet arıtım adı verilir.
Böylece beyaz şeker verimi ve kalitesi artar.
Şerbet arıtımı, ham şerbetin kireç sütü ve karbondioksit gazıyla işleme tabi tutulmasıdır.
Şerbet arıtımıyla şekerin kristalizasyonunu engelleyen maddeler şerbetten uzaklaştırılır.
Şerbet arıtımının tamamlanması için şerbet iki defa da karbonitratlanmaya tabi tutulmaktadır.

ŞERBET KOYULAŞTIRMA

– Bu işlem "Buharlaştırıcı" denilen ve iki bölümden oluşan silindirik kazanlarda gerçekleştirilir.
– Burada amaç şerbetin buharla suyunu uçurarak daha çok kuru madde ihtiva edecek hale getirmektir.

RAFİNE SÜZME VE ERİTME

– Koyu şerbet rafineride "kristalizasyon pişirim aparatlarında" vakum altında arıtılır.
Burada içinde kristal halinde şeker ve şeker dışı maddeler bulunan bir ürün elde edilir ki buna "Lapa" denir.

LAPANIN SANTRİFÜJLENMESİ VE ŞEKERİN AMBALAJLANLAMASI

Santrifüjlerde lapa, içindeki kristalleşmiş şeker şurubundan ayrılır.
Santrifüjler, dikey eksen etrafında dönen delikli silindirik tamburlardan oluşmaktadır.
Daha sonra yaş şeker kurutma dolaplarında kurutulur.
Kurutulan şeker eleklerden geçirilerek temizlenir

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile