Asya

Kedi ve Köpekler İçin Doğru Aşı Programı Nasıl Olmalı?

Bu konu Asya tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Asya
Asya
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 5005
Yanıt Sayısı: 0
19 Mayıs 2021, 5:18

Kedi ve Köpekler İçin Doğru Aşı Programı Nasıl Olmalı?

NotuiteSane
Kedi ve Köpekler İçin Doğru Aşı Programı Nasıl Olmalı?

Aşı, vücuda verildiğinde immun(bağışıklık)sistemini uyararak hastalıklara karşı spesifik,aktif bağışıklık oluşturan, bu yolla canlıyı koruyan, mikroorganizmaları, bunların komponentlerini veya metabolik ürünlerini içeren biyolojik maddelerdir.Bağışıklık: Vücuda giren veya verilen mikroorganizma, toksin, toksoid, protein yada polisakkarit gibi yabancı maddelere karşı vücudun bütün genel ve özel savunma mekanizmalarıyla karşı koyması, direnç göstermesi, savunmasıdır.
Doğal Bağışıklık: Canlıların anatomik, fizyolojik, fiziksel, kimyasal özellikleri ve kalıtımsal karakterleri ile hastalık etken ve diğer maddelere yönelik genel savunma mekanizmasıyla karşı koyma yeteneğidir.
Kazanılmış Bağışıklık: Canlıların, özellikle doğduktan sonra çeşitli mikroorganizmalarla veye bunların antijenik özelliklerine sahip toksin yada metabolik artıklarıyla karşılaşarak vücutlarında bu antijenlere karşı spesifik antikorların oluşmasıyla hastalık etkenlerine karşı koyma yeteneğidir.
Aşılama Kuralları
1- Aşı yapılacak hayvan kesinlikle veteriner tarafından muayene edilip tamamen sağlıklı görüldüğü takdirde aşılama programına başlanabilir.
2-Aşılama programından önce hayvanın genel durumunun iyileştirilmesi amacıyla paraziter tedavinin yapılması, parazitler vücudu terkettikten sonra,vucut direnci artmışken aşı yapılması daha doğru bir seçenektir.
3-Köpek, yavru ise kesinlikle iki aşı aynı gün içerisinde yapılmamalıdır. Kist İğnesi bir aşı değil, antiparaziter bir ilaçtır. Bu nedenle diğer aşılarla beraber aynı gün uygulanabilir.Sakıncası yoktur.
4- Yavru hayvanlar aşı programı bitmeden sokağa çıkarılmamalı, başka hayvanlarla temas ettirilmemeli(hasta olmasalar bile hastalık taşıyıcısı olabilirler), başka bir hayvana elle temasınızdan sonra, eller muhakkak yıkanmalı, yavru hayvana bu şekilde hijyen kurallarına uygun yaklaşılmalıdır. Aşısız hayvan tüm hastalıklara açıktır.Bu nedenle daha titiz davranılmalıdır.
5- Aşının uygulandığı andan itibaren,özellikle ilk aşılamalarda anafilaktik şok gibi ciddi reaksiyonlar gelişebilir.Küçük bir ihtimal bile olsa, ilk yarım saat içinde, kusma, nefes alamama gibi ani allerjik bir reaksiyon ihtimaline karşı veteriner hekiminizle temas halinde olun; mümkünse aşıdan sonra o gün hayvanı gözlem altında bulundurun.
6- Aşı yapılıdığı gün kesinlikle banyo yaptırmayın;cereyanda bırakmayın,onu koruyun. Çünkü aşı dolayısıyla vücutta bir immun reaksiyon gelişirken, aynı zamanda vücut güçten düşebilmektedir. Ateş yükselmesi, halsizlik gibi bulgular izlenebilir; normaldir. Bir günlük bir süreç için yavru daha fazla korunmalıdır. İshal, kusma gibi semptomlar oluşur ise acil veteriner hekim kontrolü gerekir.
7-Antiparaziter ilaçlama kapsamında ”Kist İğnesi” olarak bilinen ”Droncit” isimli preperat kullanılır.Echinococus granulosus isimli, insanda”KİST HİDATİK” hastalığına karşı yapılan bu iğne, hayvan 1,5-2 aylıkken başlanır; 3 aylık aralıklarla,hayatı boyunca tekrar edilir. Bu koruma programının düzenli uygulanması sonucu,Echinococ parazitini öldürerek; halk arasında tüylerden geçtiği söylenen KİST HASTALIĞI riski kesinlikle ortadan kaldırılmaktadır. Ayrıca Tenya’lardan da vücudu temizler.
8-Yine antiparaziter ilaçlardan,veterinerinizin tavsiye edeceği bir tanesiyle, Askarit(Yuvarlak solucan), Anclostoma(Kancalı Kurt), Trichuris (Kıl Kurdu),Tenya(şerit) gibi bir çok bağırsak parazitini yok etmek gerekir. Kist iğnesiyle beraber, bu ilaçlama programı da uygulanmaya başlanılabilir. 2 hafta sonra 2.bir kür uygulaması ile parazitlerin vücuttan tümüyle arınması sağlanmış olunur.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile