memoli

Sabun çeşitleri nelerdir

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:27

Sabun çeşitleri nelerdir

ecem
Sabun çeşitleri nelerdir?

Temizlik için en iyi çözücü sabun. Ancak cilt temizliğinde sabun kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

Eğer cildin pH değerine uygun olmayan sabun kullanırsanız cildinize yarardan çok zarar verebilirsiniz. Bu nedenle sabun çeşitlerini iyi bilmek ve cilt tipinize uygun sabun kullanmanızda fayda var.

Sabun, zannedildiğinden daha fazla çeşide sahip. Bunların arasında temizlik ve tazelik duygusu veren parfümlü sabunlardan, şeffaf sabunlara kadar tüm sabun çeşitlerini sizin için inceledik.

Sabun türleri ve cilde etkileri

Deodorantlı (parfümlü) sabunlar: Ciltte koku oluşturan bakterileri yok ettiğinden kullanması çok keyifli ancak bir o kadar cilde zararlı olabilecek bu sabunlar, sadece vücut temizliğinde kullanılmalı. Yüz temizliğinde kokulu sabunlardan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü alerji yapma riski de olan bu sabunlar, cildin pH değeri ile uyumlu değil.

Kurutucu sabunlar: Yağlı ve sivilceli ciltler için üretilen bu sabunlar kurutucu olduğundan, çoğu cilt üzerindeki sebum tabakasını yok eder ve cildin kurumasına yol açar. Kullanım sonrasında cilt yapısına uygun, ya��sız ancak nemlendirici özellikli krem kullanmak gerekir.

Cildi soyan maddeler içeren kurutucu sabunlar, zamanla sivilce ve yeni oluşmuş leke izlerini azaltırken, bu aralıkta ciltteki asit mantosunu da soyabilir.

Kurutucu sabunların sık kullanılması halinde, cilt yapı olarak hâlâ yağlı ancak yüzeyi kuru ve savunmasız olacağından, bu tür akne sabunları ölçülü bir şekilde kullanılmalı, kullanırken cildin durumu gözlenmelidir. Cildinizin kurumaya başladığını hissederseniz sabun kullanımını kesmelisiniz.

Yağlı (kremli) sabunlar: Kuru cildin nem kaybını önlemeye yardımcı olan bu sabunlar genellikle vücut temizliğinde kullanılır. Nemlendirici sabun olarak da adlandırılan sabunların içinde kakao yağı, lanolin gibi maddeler bulunur. Sık yıkanan kişilerin kullanımına uygundur.

Şeffaf (transparan) sabunlar: İçeriğinde gliserin bulunur. Köpürmeyen ve hafif sabunlardır. Hassas ve alerjik ciltlere uygundur. Egzama gibi cilt sorunları olan kişiler bile rahatlıkla kullanabilir.

Zeytinyağlı sabunlar: Cildin nemlenmesine yardımcı olur. Hassas ciltlerde fazla kullanılması cildin tahriş olmasına yol açabilir.

Anti-bakteriyel sabunlar: Tüm sabun çeşitleri anti-bakteriyel özellik taşır ve mikropların ölmesine yardımcı olur ancak bu özelliğe sahip sabunlarda anti-bakteriyel ajanlar daha fazla kullanılır.

Anti-bakteriyel sabunlar normal koşullarda cildi çabuk tahriş edeceğinden sadece hastane koşullarında ve enfeksiyon riskinin daha fazla görüldüğü dönemlerde kullanılmalıdır.

Doğal meyveli sabunlar: Adından dolayı birçok insanın daha az zararlı olduğunu düşündüğü sabunlardır. Ancak cildin doğal dengesine uygun olan sabunlar özel olarak üretilen ve kulağa çok hoş gelmese de “sentetik sabunlar”dır.

Güzellik sabunları: Laboratuar ortamında, cildin doğal dengesine en uygun şekilde üretilen sabunlardır. Laboratuar koşullarında derinin normal pH değerlerine göre hazırlanır. Bir diğer adı sentetik sabunlardır. Rahatlıkla cilt ve yüz temizliğinde kullanılabilir.

Vitamin katkılı sabunlar: Doğal sabunlar gibi kulağa çekici gelse de su ile akıp gidecek vitaminlere sahip sabunlardır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile