Didem

Saygı Nedir

Bu konu Didem tarafından 1 ay önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
Didem
Didem
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 3434
Yanıt Sayısı: 0
4 Ağustos 2024, 2:53

Saygı Nedir

NotuiteSane
Saygı Nedir

Günlük yaşamda sık kullandığımız sözcüklerden biridir.

Saygılar…Sayın… Saygı duyarım…

Kendimiz ile ilgili haksızlık karşısında çoğunlukla kullandığımız ilk savunma sözcüğümüz ‘yeterince saygı görmüyorum’ dur.

Patron saygı duyduğu söylediği işçisini asgari ücret ile günde on-onbeş saat ilkel koşularda çalıştırmakta behis görmez.

Öğretmen saygı duyduğunu söylediği öğrencisine, parmakları tutulmasına neden olacak kadar ödev vermekten geri durmaz, onun oyun gereksinimini görmez, hatta kıpırdamasını kendisine hakaret kabul eder…

Gerçekten, nedir saygı duymak ?

Bu soruyu değil sıradan insanlar, kısmen okumuş yazmış bilinenlere de sorduğunuzda somut, önü arkası kapalı bir ifade ile zor karşılaşırsınız.

O zaman biz bu kavramdan anladığımızı paylaşalım.

Saygı duymak karşımızdakinin varlığını kabul etmek demek olmalıdır.

-Biz zaten karşımızda bir şey varsa doğal olarak varlığını kabul ederiz. Dediğinizi duyar gibi oluyorum.

Yani…

Saygı duymak varlığını kabul ettiğimiz insanın, hayvanın, ağacın, hatta nesnenin gereksinimlerini düşünüp ona hak verip, bu gereksinimlerini gidermesine yardımcı olmak demektir

Yani bir çocuğa saygı duymak demek, açlığını, örtünmesini, barınmasının yanında; onun oyun ihtiyacını, arkadaşları ile oynama gereksinimini, bizden sıkılmasını, vb., vb, dikkate almak ve ona bu gereksinimleri için hoşgörü hatta olanak hazırlamak demektir.

Ağaca saygı duymak onun yaşama hakkını kabul etmenin yanında ona yaşamasına yardımcı olacak, güneş, su vb. ihtiyaçları karşılamak konusunda yardım etmek, eve saygı duymak, ona ilişmemenin ötesinde temizliği, boyası bakımı, gibi yardımda bulunmayı da gerektirebilir.

Toplumumuzda Saygı duymak sözcüğünün söz dışında öz olarak da gerçek ifadesini bulup, toplumun karşılıklı hakkaniyet ölçüsünde tümden barış huzur içinde yaşaması dileği ile..

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile