ozelgun

19 Mayıs Gençlik Ve Spor Bayramı’nın Ilk Kez Kutlanması

Bu konu ozelgun tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
ozelgun
ozelgun
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 880
Yanıt Sayısı: 0
20 Mayıs 2021, 2:45

19 Mayıs Gençlik Ve Spor Bayramı’nın Ilk Kez Kutlanması

DOLUNAY
19 MAYIS GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’NIN İLK KEZ KUTLANMASI

Gençlik ve spor bayramının başlangıcı şöyle anlatılabilir:

Mustafa Kemal Atatürk’ün millî mücadeleye başlamak üzere 19Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı günün yıldönümü; 20 Haziran 1938 tarih ve 3466 sayılı kanunla millî bayram olarak kabul edilmiştir. Her yıl 19 mayıs günü Türkiye’nin her yerinde beden eğitimi ve spor gösterileri yapılmaktadır.

Türkiye’de ilk beden eğitimi gösterisini 12 Mayıs 1916’da erkek öğretmen okulu öğrencileri yapmışlar, sonra erkek öğretmen okulu öğrencileri her yıl ve genellikle mayıs ayı içerisinde bu gösterileri tekrarlamayı bir gelenek hâline getirmişlerdir.“Jimnastik şenlikleri”, “mektepliler bayramı”, “idman bayramı”,“Jimnastik bayramı” adı altında devam eden bu gösteriler zamanla bütün okullara yayılmıştır.

Millî Eğitim Bakanlığı 1927’den sonra bu gösterilerin düzenlenmesini üzerine alarak her yıl mayıs ayının üçüncü haftasında Türkiye’nin çeşitli yörelerinde bu gösteriler yapılmaya başlanmıştır.

1938’de 19 Mayıs gününün “gençlik ve spor bayramı” olarak kanunlaşmasından sonra bu gösteriler de resmî bayram gününe alınmış, bu bayram için“dağ başını duman almış” marşı, gençlik marşı olarak kabul edilmiştir.

Atletlerin, Atatürk’ün millî mücadeleye başladığı Samsun’dan aldıkları toprağı, koşarak Ankara’ya ulaştırmasıyla sonuçlanan 19 Mayıs koşusu da o tarihten beri yapılmaktadır.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile