admin

Hamidiye Ve Mecidiye Tabyaları, Önemi, Özellikleri Nelerdir

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 2:22

Hamidiye Ve Mecidiye Tabyaları, Önemi, Özellikleri Nelerdir

ince sızım
Hamidiye Ve Mecidiye Tabyaları, Önemi, Özellikleri Nelerdir

Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük öneme sahip olan bu tabyalar düşmanın dört buçuk ay yeri göğü inletip ortalığı toz duman ettiği bir dönemde Mehmetçiklerimize sığınak ve tünel olmuştur. Sultan ikinci Abdülhamit Han’ın “Atalarımın ve benim yaptırdığım Kale ve tabyalar eğer hala ayakta ise düşmanlar boğazı geçemez dediği tabyalar bunlardır.

Kilit bahir Kalesinin hemen yakınındaki 22 tabyayı Sultan ikinci Abdülhamit Han onun biraz daha ilerisinde ve dokuz bölümden oluşan diğer tabyaları da Abdülmecit Han yaptırmıştır. Bu iki tabyada da çok ince mühendislik hesapları yapılmış () üst tarafları kubbe şeklinde örülerek üzerlerine toprak döşenmiştir. Bu şekilde düşmanın attığı 450-750 kg ağırlığındaki topların yaptığı basıncın toprak yüzeye eşit şekilde yayılması sağlanarak günümüze kadar korunmuştur.

Savaş sonrasında yüzüne bile bakılmayıp koyun ağılı olarak kullanılan bu yapılar, 2005 yılında hiçbir koruyucu önlem alınmadan Çanakkale’deki askerler tarafından temizlenmiştir. Bu kadarına da şükür eder daha da iyiye gitmesini temenni ederiz.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile