admin

İstiklal Marşı Bir Tefekkürdür

Bu konu admin tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
admin
admin
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 12501
Yanıt Sayısı: 0
22 Mayıs 2021, 2:22

İstiklal Marşı Bir Tefekkürdür

NotuiteSane
İstiklal Marşı Bir Tefekkürdür


Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine karşı çıkan Avusturya’nın bir bakanı, kendi“milli marşı”na bir itirazı oldu. O itiraz, Avusturya’nın Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Gabriele Heinisch Hosek’ten geliyor. Bayan Bakan Hosek diyor ki, “ Marşımızda (asil oğulların vatanı) bölümü cinsiyet ayırımı yapıyor. (Asil kızların ve oğulların vatanı) olarak değiştirilmesi için önerge vereceğim.”
Bir de bizimkine bakalım. Anlamak için pür dikkat edelim. Aradaki farkın farkı, ne kadar görelim. “Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı/ Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı..”

ÜLKE MARŞLARI’NDA NELER SÖYLENİR?

Şimdi devam edelim dünyadaki bazı ülkelerin milli marşlarına örnek olsun diye. En sonunda da İstiklal Marşı’mızın 10 kıtasını birden terennüm ederek sil baştan yeniden anlamaya çalışalım.

Almanya da, Ankara’nın AB macerasını yokuşa süren bir ülke.. milli marşından azıcık alıntı şöyle:” Alman kadınları, Alman sadakatı, Alman şarabı ve Alman şarkıları/Dinmemelidir dünyada/ Onların yankıları..”
Bizimkinden bir satırlık dize “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.”
Geçelim Kanada’ya : “Gerçek bir vatansever aşk vardır/Emrinde bulunan tüm oğullarında..”

Akif ise şunları söylüyor “Korkma , sözmez bu şafaklarda yüzen al sancak/ Sönmeden yurdumun üstünde en son ocak””

AMERİKA VE AVRUPA KITASINA UZANALIM

Çok sayıda futbolcusunu ithal ettiğimiz ülkede ise şöyle söylenir: “ Bu vatanın erkeklerine müşfik bir anasın sen yurdumuz Brezilya.”
Bizde ise ses erkek yani tenor ve baritondan da öte bas “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım/Kükremiş sel gibiyim bendimi çiğner aşarım/Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım.”

Gladio operasyonu, sonra mevcut başbakanı ile sürekli medyamızda yer bulan Akdeniz çizmesinde ise bakın nasıl söyleniyor milli marş “İtalya’nın biraderleri İtalya uyandı/ Başında Scipio’nun miğferiyle..”

Mehmet Akif ise “Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar/Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var..” diyor.

OKYANUS ÖTESİ BİR ÜLKEDE MARŞ

Gelelim süper güc ABD’ye “Ah, hep böyle olsun, /özgür erkekler durdukça sevgili vatanlarıyla /savaşın perişanlığı arasında” Tercümelerde elbetteki orijinali kadar duyarlılık yansımıyor ama özden de kaybolan bir şey yok.

Mehmet Akif Ersoy burada şöyle konuşuyor “Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal/Kahraman ırkıma bir gül…Ne bu şiddet bu celal?/Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal/Hakkıdır, hakka tapan, milletimin İstiklal.”
Yine Avusturya ve Almanya gibi Türkiye’ye AB’de en katı tavırları sergileyen Fransa milli marşında “ Alanlarda bölük bölük askerler/Saflarımıza dayandılar, öldürmeye gelmişler/ Karılarımızı, çocuklarımızı ve bizleri “ deniyor.

Bizim dizelerimizde ise bakış farkı var “Arkadaş! Yurduma alçakları ugratma sakın/Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.”

UZAK DOĞUYA UZANMAK

Batılıların AB ve 1915 olaylarıyla hep Ankara’yı dışlayarak zorla bir uzak doğu ülkesine yakınlaştırdıkları Çin Halk Cumhuriyeti’nde ise marş şöyle “ Kalkın köle olmak istemeyen insanlar/Etimizle, kanımızla, yeni Çin Seddi’ni inşa edelim.” deniyor. Bizim terennümümüz ise “Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz ki feda?/Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda!” biçiminde.
“Herkesin kafasına hükmedensin sen/Yön verensin Hindistan’ın kaderine” diyor Hindular İngiltere’den kurtulunca. Müslüman Hintliler İstiklal Savaşımıza altın göndererek katkı vermişlerdi.Sonrasında Türk’ün İstiklal Marşı’nda ise şunlar söylenir: “ Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli/Ebedi, yurdumun üstünde benim inlemeli”

İngiliz sömürgesinden kurtulan Pakistanlılar ise “Mutluluklar kutsal yurda/ Mutluluklar bereket ülkesine/Simgesi kırılmaz azmin/Pakistan Yurdu/ Mutluluklar sana iman kalesi” diye çığlıklarını yükseltirler. Tarihi boyunca dünyada tek sömürge olmayan müslüman ülke Türkiye’dir.O’nun için haykırıyor “Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!/Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.”

HANIMAĞA’YA DUA VAR

İngiliz emperyalizminde kalan bir başka ülke de Mısır’dır. Mısırlılar da marşı “Memleketim..memleketim..memleketim/Sevgim ve kalbim senin içindir/ Ey ülkelerin anası Mısır/Sen hedefim ve gayemsin/ Ve bütün insanların gayesi/ Seni elde etmek için bir çok el uzanır” şeklinde okurlar. Türkiye de ise “ O benim milletimin yıldızıdır parlayacak/O benimdir, o benim milletimindir ancak” diyerek dillendirilir.

İngiltere’nin marşında ise hanım efendiye dua duyarlılığı vardır: “Tanrı korusun iyi yürekli kraliçemizi/Uzun ömürler soylu kraliçemize” der ve devam eder. Türk marşları ise öye değil “Garb’ın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar/Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var/Ulusun, korkma, nasıl böyle bir imanı boğar” diye içinde mistitizmi de olan nara gibidir.

PAŞA DİKKAT ÇEKİYOR: “BU BÖLÜM İYİ EZBERLENMELİ”

Bir kuzey ülkesi,hatta Türklerle hısımlık iddiası bile yapılan Finlandiya’da da marş “Ey Suomi, ana yurdum/Çınlayan altınsın/Eşsizdir akar suyun,vadilerin/ Tepelerin, serin suların/Kuzeyin güzel ülkesi/Ecdat yadigarı” şeklinde hem söylenir, hem okunur.

Türkiye’de her gün İstiklal Marşı var ve şöyle noktalanır”Hakkıdır hür yaşamış, bayrağımın hürriyet/Hakkıdır,hakka tapan,Milletimin İstiklal..” Mustafa Kemal Paşa’nın da en çok hoşuna giden ve en fazla etkilendiğini söylediği bölümdeki dizeler bunlar.

Örnekleri artırabiliriz ama genel bir kanaat oluştu.İstiklal marşları bütün ülkelerde özğürlük, memleket sevgisi, tabiat, toprak, güzellik, hainlerle mücadele, bayrak, birlik, beraberlik, iman, asker ve savaş üzerinedir.

BİR MİLLİ MUTABAKAT YANİ ULUSAL SÖZLEŞMESİ

Türk’ün İstiklal Marşı ise bunlara ek olarak önce bir tefekkürdür, hikmettir, iman tazelemedir, fazilet ve medeniyeti öne çıkarmaktır, cehttir, kimliğimizdir, bir dik duruştur, dinamizmdir, servettir, kararlılıktır, çağdaşlıktır.

Peki Mehmet Akif Ersoy? Entelektüel ahlak sahibi, halkın duygu ve düşüncesiyle donanmış, toplumun derdini kendi mesele edinmiş, iman sahibi, düşün adamı, fikir önderi, yol gösterici bir akademisyen, örnek bir aile babası, önemli bir sanatçı, şair, sporcu, bir devlet adamı, mümtaz bir milletvekili ve usta bir memleketseverdir.

“ALLAH BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRTMASIN”

Artık İstiklal marşı’mızın 10 kıtasını birden okumaya ne dersiniz? Çünkü bugünlerin bir özelliği de var. 12 Mart İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin yıldönümüdür. Bizim marşımıza da itiraz eden gafiller olmuştu. Ancak Akif onlara “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diye önemli bir hatırlatmada bulunmuştur.Üstelik Akif telifini de almamış İstiklal Marşı’mızın, memlekettimize, insanlarımıza ve Kahraman Ordumuza bağışlamıştır.

Ey koca Akif seni o kadar özlüyoruz ki, Allah’tan Safahat adlı çalışmanı ve İstiklal Marşı gibi bir anıt eser bıraktın da teselli oluyoruz.

Mehmet Cemal Çiftçigüzeli

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile