memoli

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur, Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir, bebeğin cinsiyeti kaçıncı ayda belli olur

Bu konu memoli tarafından 3 yıl önce açıldı ve Henüz Cevap Yok.
memoli
memoli
ADMINISTRATOR
Üyelik Zamanı: 3 yıl önce
Konu Sayısı: 10876
Yanıt Sayısı: 0
21 Mayıs 2021, 9:38

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur, Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir, bebeğin cinsiyeti kaçıncı ayda belli olur

YaReN
bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur, Bebeğin cinsiyeti nasıl belirlenir, bebeğin cinsiyeti kaçıncı ayda belli olur

Cinsiyetin ortaya çıkmasına sebep olan şey kromozomlardır. İnsanda bulunan 46 kromozomdan iki tanesi cinsiyet kromozomudur. Erkeklerde XY, kadınlarda ise cinsiyet kromozomu XX olarak belirtilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, Y kromozomu erkeklik, X kromozomu ise kadınlık genlerini taşımaktadır.

Bebeğin cinsiyeti, erkek ve kadından gelen kromozom çifti ile oluşur. Kadınlarda hep X kromozomu mevcuttur, çünkü yumurtlama sırasında bayandaki eşey hücresi ikiye ayrılır, ama her iki parçası da X kromozomu taşımaktadır. Erkekte ise ikiye ayrılan eşey hücresi, iki farklı seçeneğe sahiptir, çünkü erkekte X ve Y kromozomları içeren iki farklı sperm oluşur.

Kadında hep X, erkekte ise X veya Y kromozomuyla birleşip bebeğin cinsiyetini belli etmektedir. Kadındaki X kromozomu ile erkekteki X kromozomunu içeren sperm birleştiğinde doğacak bebek kız olacaktır. Eğer erkekten Y kromozomu içeren spermle birleşirme olursa, bu kez doğacak çocuk erkek olacaktır. Yani doğacak çocuğun cinsiyeti erkekten gelen kromoza bağlı olduğu için, bebeğin cinsiyeti döllenme sırasında erkek spermi tarafından belirlenir.

Anne Karnında Bebeğin Cinsiyetini Öğrenme:

Gebelikte bebeğin cinsiyeti, ancak gebelikte 4. ay içinde anlaşılabilir. Çoğunlukla 14. ve 16. haftalar arasında uzman bir gözlemci, ultrasonda bebeğin cinsiyetini saptayabilir. 12. hafta ile 14. hafta arasında da bebeğin cinsiyetini saptamak bazı durumlarda mümkün olabilir. Kaliteli bir ultrason cihazı ve uzman doktor, 13. haftada bebeğin cinsiyetini saptayabilir.

Konuya Bir Cevap Yazın

  • 14 Kayıtlı Üye
  • 66282 Konu
  • 160 Cevap
  • Son Üye: aile